Årefjällen Öppet Fjäll 2.5

PM för Öppet fjäll

I och med osäkerheten kring hur situationen med Corona-pandemin utvecklar sig samt att vi vill bidra till att minska smittspridningen kommer vi inte genomföra Årefjällsloppets motionsklasser i år. Samtidigt vet vi att motion i form av längdåkning och naturkontakt är friskfaktorer när det gäller folkhälsa och välmående. Här vill vi vara med och vara en inspiration och en motivation för vinterns träning. Därför erbjuder vi i år Årefjällen Öppet fjäll. Vi hoppas det kan bli en härlig sporre för att komma ut ur huset och ändå få en möjlighet att uppleva vår vackra miljö i de Södra Årefjällen.

Årefjällen Öppet fjäll innebär att vi under helgen när elitloppet Årefjällsloppet 10.0 genomförs ser till att sträckningarna mellan Edsåsdalen-Vålådalen och Trillevallen-Vålådalen håller världsklass när det gäller spårning och skyltning.

Årefjällen Öppet fjäll 2.5 iordningställs så att ni kan åka på söndagen den 28 mars. Under fredagen finns även möjligheten att åka Årefjällen Öppet Fjäll 45km och på lördagen arrangeras elitloppet Årefjällsloppet 10.0 och då är spåret avlyst för detta.

Tidtagning med Livelox
För dig som vill ta tid på turen och kanske jämföra dig med elitens tider erbjuder vi tidtagning via Livelox digitala verktyg. Här sköter du tidtagningen själv via en gratis-app på din telefon eller genom att ladda ner en GPX-fil från t.ex. din aktivitetsklocka. Längs sträckorna har vi kontrollplatser som gör att du får sträcktider längs banan. 

1. Skapa ett konto på Livelox
2. Ladda ner appen Livelox Recorder på din telefon (finns för iOS och Android) eller använd valfritt GPS-verktyg som skapar GPX-filer. Om du använder appen, använd klasskoden AREF45 för 4.5-loppet och AREF25 för 2.5-loppet.
3. Starta GPS-registreringen i appen eller på din GPS vid start. 
4. Avsluta registreringen vid mål.
5. Om du registrerat med appen Livelox Recorder finns rutten redan i Livelox. Annars skapar du en GPX-fil som du laddar upp på Livelox hemsida. Logga in på ditt konto och gå till https://www.livelox.com/Events/Show/58849/Arefjallsloppet
6. Jämför dina tider med andra åkare och eliten på https://www.livelox.com/Events/Show/58849/Arefjallsloppet

 

Egen skidtur och eget ansvar
Det är varje åkares ansvar att undvika att det bildas folksamlingar. Som åkare är det viktigt att du har med dig förstärkningskläder, energi och dryck för turen. Vi kommer erbjuda ett fåtal energidepåer längs med banan där ni på egen hand kan fylla på med vätska och energi. Vi ber er vänligt men bestämt att endast delta på Årefjällen Öppet Fjäll om ni är helt friska och utan sjukdomssymptom. Direkt efter er skidtur i vår arena ber vi er att ni lämnar Vålådalen så fort ni har möjlighet för att undvika folksamlingar.

För att få tillgång till Livelox tidtagning, energidepåer, medalj för genomförande samt utlottning av priser behövs en anmälan via EQ-timing. Anmälningsavgiften är 300 kr för sträckningen 2.5 från Trillevallen till Vålådalen. Genom anmälan till Årefjällen Öppet fjäll stödjer du även Årefjällsloppet och möjligheten att kunna arrangera en fullskalig längdfestival med elit- och motionslopp när pandemin är över.

Årefjällsloppet arrangerar inga transporter under helgen. Behöver ni ta er från målet till starten hänvisar vi till Södra Årefjällens transportservice med möjlighet att boka corona-anpassade transporter via appen Freelway. Här kan ni hitta mer info och bokar resa.

 

När?

Under söndagen den 28 mars från klockan 08.00 öppnar vi upp våra vackra fjäll och spåren kommer att finnas preparerade och väl skyltade för din skidtur.

Hur långt? 

25km med start i Trillevallen och målgång i Vålådalen.

Hur mycket kostar det? 

300kr som betalas i samband med anmälan

Hur anmäler jag mig? 

Anmälan via EQ timing och denna länk.

 

Bana Årefjällen Öppet Fjäll 2.5
Årefjällen Öppet fjäll 2.5 kommer att starta i Trillevallen och följa Årefjällsloppet 10.0 i motsatt åkriktning mot målet i Vålådalen. En bansträckning som inleds med några lättåkta, vackra kilometrar där motionären kan komma in i sin åkning på ett fint sätt. Ner mot byn i Ottsjö kommer en utmanande utförslöpa som avslutas med passagen över sjön. Avslutningen och de sista 15 kilometerna av loppet kan liknas vid Vasaloppets bansträckning med mestadels lättåkta, småkuperade delar innan målgången i Vålådalen.
Varmt välkommen med din anmälan!