Årefjällen Öppet Fjäll

PM för Öppet fjäll

I och med osäkerheten kring hur situationen med Corona-pandemin utvecklar sig samt att vi vill bidra till att minska smittspridningen kommer vi inte genomföra Årefjällsloppets motionsklasser i år. Samtidigt vet vi att motion i form av längdåkning och naturkontakt är friskfaktorer när det gäller folkhälsa och välmående. Här vill vi vara med och vara en inspiration och en motivation för vinterns träning. Därför erbjuder vi i år Årefjällen Öppet fjäll. Vi hoppas det kan bli en härlig sporre för att komma ut ur huset och ändå få möjligheten att uppleva den vackra miljön i de Södra Årefjällen.

Årefjällen Öppet fjäll innebär att vi under helgen när elitloppet Årefjällsloppet 10.0 genomförs ser till att sträckningarna mellan Edsåsdalen-Vålådalen och Trillevallen-Vålådalen håller världsklass när det gäller spårning och skyltning.

Årefjällen Öppet fjäll 4.5 iordningställs så att ni kan åka banan under fredagen den 26 mars och på söndagen den 28 mars. Under lördagen arrangeras elitloppet Årefjällsloppet 10.0 och då är spåret avlyst för detta.

Tidtagning med Livelox
För dig som vill ta tid på turen och kanske jämföra dig med elitens tider erbjuder vi tidtagning via Livelox digitala verktyg. Här sköter du tidtagningen själv via en gratis-app på din telefon eller genom att ladda ner en GPX-fil från t.ex. din aktivitetsklocka. Längs sträckorna har vi kontrollplatser som gör att du får sträcktider längs banan. 

1. Skapa ett konto på Livelox
2. Ladda ner appen Livelox Recorder på din telefon (finns för iOS och Android) eller använd valfritt GPS-verktyg som skapar GPX-filer. Om du använder appen, använd klasskoden AREF45 för 4.5-loppet och AREF25 för 2.5-loppet.
3. Starta GPS-registreringen i appen eller på din GPS vid start. 
4. Avsluta registreringen vid mål.
5. Om du registrerat med appen Livelox Recorder finns rutten redan i Livelox. Annars skapar du en GPX-fil som du laddar upp på Livelox hemsida. Logga in på ditt konto och gå till https://www.livelox.com/Events/Show/58849/Arefjallsloppet
6. Jämför dina tider med andra åkare och eliten på https://www.livelox.com/Events/Show/58849/Arefjallsloppet

 

Egen skidtur, eget ansvar
Det är varje åkares ansvar att undvika att det bildas folksamlingar. Som åkare är det viktigt att du har med dig förstärkningskläder, energi och dryck för turen. Vi kommer erbjuda ett fåtal energidepåer längs med banan där ni på egen hand kan fylla på med vätska och energi.

För att få tillgång till Livelox tidtagning, energidepåer, medalj för genomförande samt utlottning av priser behövs en anmälan via EQ-timing. Anmälningsavgiften är 400 kr för sträckningen 4.5 från Edsåsdalen till Vålådalen. Genom anmälan till Årefjällen Öppet fjäll stödjer du även Årefjällsloppet och möjligheten att kunna arrangera en fullskalig längdfestival med elit- och motionslopp när pandemin är över.

 

Årefjällsloppet arrangerar inga transporter under helgen. Behöver ni ta er från målet till starten hänvisar vi till Södra Årefjällens transportservice med möjlighet att boka corona-anpassade transporter via appen Freelway. Här kan ni hitta mer info och bokar resa.

 

När?

Under fredagen den 26 mars och söndagen den 28 mars klockan 08.00 öppnar vi upp våra vackra fjäll och spåren kommer att finnas preparerade och väl skyltade för din skidtur.

Hur långt?

45km med start i Edsåsdalen och målgång i Vålådalen.

Hur mycket kostar det? 

400kr som betalas i samband med anmälan

Hur anmäler jag mig? 

Anmälan via EQ timing och denna länk.

 

Banan 

Årefjällen Öppet Fjäll 4.5 kommer att starta i Edsåsdalen och banan kommer att följa bansträckningen för Årefjällsloppet 10.0 till mål. En ny, fantastisk skidupplevelse där våra motionärer, förutom att de får möjligheten att skida i och upptäcka vår fantastiska fjällvärld, kommer att kunna jämföra sin tid mot eliten de sista 4.5 milen in till mål i Vålådalen.
 
Banan inleds direkt efter start med en lång ihållande stigning upp emot Lillvalen och banans högsta punktGenom den så kallade Lyckoleden, som är känd för sina storslagna vyer och sin vackra natur kommer åkarna sedan att vända tillbaka mot Ottsjö med några mindre stigningar men där man totalt sett tappar höjdmeter. Ner mot byn Ottsjö kommer en brant utförslöpa innan sjön passeras. Avslutningen och de sista 15 kilometerna av loppet kan liknas vid Vasaloppets bansträckning med mestadels lättåkta, småkuperade delar innan målgång i Vålådalen.
Varmt välkommen med din anmälan!