5 snabba frågor till våra Jämtlänska elitskidåkare i Årefjällsloppet 10.0

Säsongen av Visma Ski Classics Pro Tour är i full gång och våra Jämtländska skidåkare har gjort väldigt gott ifrån sig i de inledande tävlingarna nere i alperna med både segrar och pallplatser i såväl dam- som herrklass. Årefjällsloppet är givetvis nyfikna att höra hur de tänker inför vårt lopp och hur de kommer att förbereda sig inför de 10 milen som väntar i de Södra Årefjällen. Vi har därför ställt 5 snabba frågor om loppet till åkarna.

 1. Årefjällsloppet är tillbaka som ett av nio lopp i Visma Ski Classics, hur inspirerande är det att ha ett lopp på ”hemmaplan” i Jämtland med i Pro Touren? 
 2. 10 mil och drygt 2000 höjdmeter, det längsta loppet i Ski Classics historia – hur ser du att detta lopp kommer att passa dig som skidåkare? 
 3. Vilka blir de viktigaste nycklarna för att lyckas i ett lopp som detta?
 4. Har du åkt Årefjällsloppet tidigare och hur trivs du att tävla i de Södra Årefjällen? 
 5. Tippa topp 3 i dam- respektive herrklass i Årefjällsloppet 10.0.

Emil Persson, Lager 157 Ski Team

Emil har inlett säsongen av Visma Ski Classics på ett strålande sätt. Med en seger i det anrika och prestigefyllda Marcialonga, en tredjeplats i Toblach/Cortina och en femteplats i La Diagonela leder han både totalcupen och ungdomstävlingen och kommer att åka i den gula ledarvästen i den tjeckiska deltävlingen Jizerska Padesatka. Årefjällsloppet ställde 5 snabba frågor till Emil.

 1. Det är kul att vi får ett lopp så nära det blir lite extra motiverande att åka bra här på ”hemmaplan”. Förhoppningsvis blir det snällare corona-restriktioner så att det blir mycket publik runt banan. Det blir ett bra tillfälle att visa upp Jämtlands fina fjällvärld.
 2. Ja det kommer bli säsongens tuffaste lopp, utan tvekan. Jag tror det kan passa mig bra jag gillar att vara ute länge, köra hårt och att vara trött.
 3. Energiintaget kommer vara superviktigt under loppet och att vara mentalt förberedd på start.

4 Nej jag har faktiskt aldrig åkt Årefjällsloppet tidigare så det ska bli kul att äntligen få testa det.

 1. Det är verkligen svårtippat när det blir så här extremt. Men jag tror på Lina Korsgren, Astrid Øyre Slind och Britta Johansson Norgren.

På herrsidan tror jag Petter Eliassen, Stian Hoelgaard och Marcus Johansson.

 

Jenny Larsson, Team Ramudden 

 

Jenny Larsson inledde säsongen i Visma Ski Classics på bästa tänkbara sett med en seger i den första deltävlingen La Diagonela. Efter en lite tyngre tävling i Toblach/Cortina visade hon återigen framfötterna med sin snabbhet och styrka genom en fjärdeplats i Marcialonga. Jenny innehar i nuläget den gröna Sprinttröjan, ligger på andraplats i ungdomstävlingen och på en fjärdeplats totalt i pro touren. Vi ställde 5 snabba frågor om Årefjällsloppet 10.0 till Jenny.

1.Det känns otroligt häftigt att VSC kommer till Jämtland! Jag har ju själv valt att bosätta mig här just för de fina miljöerna som bjuder in en till att bli riktigt trött – kul att resten ska få den möjligheten nu i mars.

 1. Det är verkligen något helt nytt och något helt utöver det vanliga och det ska bli spännande att se hur det passar mig för jag har verkligen ingen aning. Men jag vet att jag är bra att vara ”här och nu”, att jag är uthållig och att jag är stark överlag. Jag hoppas och tror det kommer räcka långt.
 2. Jag tror att a och o är att spara krafter på smarta ställen, ha en god strategi för energipåfyllning samt att aldrig ge upp utan mycket kan hända och många luckor kommer kunna täppas i ett sent skede i loppet!
 3. Jag har aldrig kört Årefjällsloppet tidigare som officiell tävling – jag såg verkligen fram emot det i våras men sen kom ju Covid-19. Jag har kört de olika delarna av banan flertalet gånger men aldrig i sin helhet. Överlag är området kring Edsåsdalen en riktig favorit för vårskidåkning!
 4. Dam 1. Lina Korsgren 2. Britta Johansson Norgren 3. Jenny Larsson Herr: 1. Petter Eliassen 2. Oskar Kardin 3. Johannes Eklöf

Sofie Elebro, Team Parkettpartner Sjusjøen

Sofie Elebro från Saxnäs, Vilhelmina tävlar för Östersunds SK och Team ParkettPartner Sjusjøen. Efter en stabil och jämn inledning av säsongen med fyra topp tio placeringar varav två sjundeplatser ligger Sofie åtta i totalen av Visma Ski Classics. Med en enorm vilja, styrka och målmedvetenhet är Sofie en skidåkare som aldrig ger upp och som alltid ger allt ända fram till mållinjen. Vi har ställt 5 snabba frågor till Sofie för att höra hur hon ser på utmaningen att ta sig an 100km skidåkning i de Södra Årefjällen i slutet av mars.

1.Det är alltid roligt att tävla nära hemmet och speciellt på dom fina fjällen här.

2.Det tror jag kommer passa bra! En lång och tuff utmaning på fjället. Det blir en spännande utmaning.

3. Att hålla ett jämnt och högt tempo under hela loppet samt att få i sig tillräckligt med energi efter vägen.

4. Jag har åkt det för flera år sedan och då var det riktigt fint. Jag trivs riktigt bra på fjället!

5. Dam: 1. Lina Korsgren 2. Astrid Øyre Slind 3. Sofie Elebro

Herr: 1. Petter Eliassen 2. Tord Asle Gjerdalen 3. Anders Aukland